BarisAkarsu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BarisAkarsu

Tüm Baris Akarsu Sevenlerinin Forumu..

AnasayfaAnasayfa  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

Cumhuriyet Gazetesi - 07 Ekim 2006

YazarMesaj
SeciLauri
Admin
SeciLauri

Cumhuriyet Gazetesi - 07 Ekim 2006 Empty
MesajKonu: Cumhuriyet Gazetesi - 07 Ekim 2006   Cumhuriyet Gazetesi - 07 Ekim 2006 Icon_minitimeC.tesi Tem. 07, 2007 8:57 am

Barı$'ın 07-Ekim-2006 Tarihinde yayımlanan Röportajı..

Cumhuriyet Gazetesi - 07 Ekim 2006 10311607309448747qp3

Barış Akarsu bir televizyon kanalında yayınlanan “Akademi Türkiye” yarışmasında birinci olduktan sonra gittiği her yerde bir “star” gibi karşılanmaya başladı. Geçen yıl çıkardığı “Islak Islak” adlı ilk albümünde olduğu gibi Seyhan Müzik etiketiyle yayınlanan “Düşmeden Bulutlarda Koşmam Gerek” adlı yeni albümünde de rock müzik ısrarını sürdürüyor. Yarışma popülaritesi nedeniyle bir türlü “rocker”lardan kabul görmeyen Akarsu’nun geçen yıl Barışarock programına alınmasına tepki duyanlar da olmuştu. “Yalancı Yarim” adlı bir dizi filmde de rol alan Akarsu “Albümümü dinledikten sonra benim ne tür müzik yaptığıma karar versinler” diyor.

- Müzik dünyasında tanınmadan önce ne yapıyordunuz?

- “Ben Zonguldak doğumluyum. Çok küçük yaşta babamın işinden dolayı Amasra’ya yerleştik. Babam belediye işçisiydi. Çocukluğumu, okul çağlarımı Amasra'da yaşadım.”

- Müziğe ilginiz ne zaman başladı?

- “İyi bir müzik dinleyicisiydim. Okulda da öğretmenlerim bana hep şarkı söyletirdi. İnsanlar sesimi beğenirdi bende de müziğe karşı bir eğilim oluştu. İlk başta klavye çaldım, Cem Karaca, Zülfü Livaneli, Ruhi Su, Rahmi Saltuk, Ahmet Kaya’larla büyüdüğüm için saza karşı bir merak başladı bende. Lise döneminde U2, Cat Stevens, Queen dinliyordum. Sonra gitara başladım. Benim müzik hayatım Amasra'da kumsalda şarkı söylerken başladı.”

- Amasra'dan ne zaman ayrıldınız?

- “Liseyi bitirir bitirmez Ankara'ya çalışmaya gittim. Garsonluk, barmenlik gibi işler yaptım. Yazları Antalya'da turistik yerlerde animatörlük yaptım. Ankara'da bir barda hem gitar çalıyordum, hem de barmendim. Gitarım, şarkı söylemem gelişti derken grup kurdum. 4-5 sene Karadeniz Ereğlisi'nde profesyonel anlamda müzik yaptık.”

- Yarışmaya nasıl katıldınız?

- “Bir dönem işten ayrılmıştım, bir ayım evde geçti. Bu sırada yarışmanın fragmanları dönmeye başlayınca diğerlerine benzemiyor diye düşündüm. Arkadaşlar da ‘katıl’ diye destek verdiler.”

- Rockçı profili çizmek istiyorsunuz, “rockçıyım” diyorsunuz ama rockçılar sizi kabullenmedi galiba?

- “Yarışma beni güzel bir yere getirirken bazı insanların önyargısını aldık. Onlara bir şey demiyorum çünkü ben de oralardan geliyorum. O kafa yapısını biliyorum. Yarışmaya girmeden önce ben de öyleydim, hala öyleyim, öyle kalacağım.”

- Nasıl kafalar?

- “Yıllardan beri yaptığımız en büyük yanlıştır bizim. Rocker adam arkada durur, cooldur, soğuktur, sadece kendilerine çalarlar. Hep geride kalma gibi bir düşünce olur. Kendimizi kilitledik kapının arkasına. Sadece kendimiz gibi olan insanlara kendimizi verdik. En büyük yanlış buydu ve başka insanlar türedi, pop müzik türedi. O kabuğu kıracağım ve rock müzik yapacağım, ‘Biz de varız’ diyeceğim. Ben asla popçu olmadım, yaşam standartlarımda da hiç pop şekilde yaşamadım. Ben işçi çocuğuyum, tabandan geliyorum. Buraya geldiysem tırnaklayarak geldim. Yeri geldi ezildik, yeri geldi rahat yaşadık.”

- İki albümünüzü müzikal olarak değerlendirir misiniz?

- “Islak Islak yoğun bir döneme geldi, tam anlamıyla Barış Akarsu'yu yansıtmadı. Ama insanlara ulaşabildim. İkinci albümde daha iyi oldu, üçüncü albümde daha da iyi olacak. ‘Düşmeden Bulutlarda Koşmam Gerek’ bir rock albümüdür. Bundan sonraki daha da rock olacak. Rocker ruhuyla yaşıyorsan asla önyargılı olmamak gerekiyor. Beni eleştirenler şu albümü alıp dinlesinler ondan sonra konuşsunlar. ‘Sen popçusun’ diyenler dinlesinler albümü, popçu muyum, rockçı mıyım, topçu muyum kendileri karar versinler.”

- Albüme neden böyle bir ad verdiniz?

- “Müzik bir şey anlatmalı, benim için müzik sadece aşktan ibaret değil. Toplumsal bir olgu. Ben yalnızca karşı cinse değil, başka şeylere de aşığım. Gözümüzle göremediğimiz güzellikleri de fark etmek ve ettirmek istiyorum. Albümün adını arkadaşlarla beraber koyduk. ‘Düşmeden Bulutlarda Tutunmak İstiyorum’ diyoruz. Bulutlarda tutunmak zordur ve yaşadığımız dünyanın şartları da bulut gibi. Yaşamak da zor, tutunmak da zor. O bulutlarda yürümek için çabalamak gerekiyor. Çalıştığın zaman bulutlarda bile yürüyebiliyorsunuz. Bütün zorlukların altından kalkabiliyorsun. Bu da böyle bir şey. Düşmeden bulutlarda koşmak gerek.”

DÜNYAYA DAHA GÜZEL BAKMAK…

- Rock müzik anlayışından felsefesinden ne anlıyorsunuz?

- “İnsanın saçını uzatmasıyla farklı görünmesiyle şekilcilikle rocker olunmuyor. Rock tamamen yürekte hissedilen bir şeydir. Rocker insan dünyaya daha güzel bakar, bakış açısı daha geniştir.Rockın özüne bakarsak isyandır. Haykırıyorsam ‘insanlar daha güzel yaşasın’ diye haykırıyorum. Bunu müziğe döktüğünde rock müzik o zaman çıkıyor işte. Haykırmak şiddet değildir. Bence insanın duygusunu en güzel ifade eden şey haykırmaktır. Çoğu zaman kendi başıma kaldığım zaman bağırıyorum. Sevdiğim zaman da bağırıyorum. Ya da ne bileyim, duygularımı haykırarak ifade ediyorum.”

- Rock müziğe sizi yönlendiren ne oldu?

- “Amasra'da yaşadığım için kendimi çok avantajlı hissediyorum. Benden yaşça büyük insanlarla yaşadım ve onlardan çok şey öğrendim. Biz Zonguldaklıyız, Zonguldak madencilerin şehridir. Çaycuma, Amasra, Bartın hala bozulmamış yapılardır. Amasra'ya gelip doğal ve tarihi alanların belgesellerini çekerler. Öyle insanlar vardır ki onların belgesellerini çekmek gerek. Bizim Nazım Abi vardır, Süleyman Çil vardır.”

- Demek isyan duygusu memleketden geliyor?

- “Babam da 68 kuşağından, 'kelaynak' derler. Çocukluğum 1 Mayıs'larda madenci yürüyüşlerinde geçti. Ben 13 yıldan beri gurbetteyim yani dışarıdayım, Amasra'da tanıdığım kadar samimi insanlar görmedim. Amasra'nın öyle bir yapısı vardır ki ister istemez denize karşı haykırmak gelir içimden.”

-Alıntıdır-
https://barisakarsu.0wn0.com

Cumhuriyet Gazetesi - 07 Ekim 2006
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Chica - 01 Ekim 2006