Türk Mucit, `akıllı araba` icat etti
Araç yabancı sürücüye kontak açtırmıyor . Şeritten ayrılırsanız konuşarak ikaz ediyor, uyursanız uyandıyor. `Yağ ve benzin` bitti diyor. Hatta sizi sarhoş yakalarsa bakın ne yapıyor?
NTV ve Kanal D `deki Türk mucit yarışmalarında bilişim dalında dördüncülük ödülü alan Pamukkale Üniversitesi (PAÜ ) Hastaneleri Teknik Koordinatörü Recep Metin Yerdelen, şimdi de konuşan araba `Funika Barış `ı yaptı.
Araç, tanımadığı kişiler tarafından kullanılmak istendiğinde asla çalışmıyor. Şeritten ayrılırsanız sizi uyarıyor. Yağ , benzin, motor ısısı bilgilerini konuşarak bildiriyor. Alkollü olarak araca binmeye kalkıştığınız anda hemen sizi uyararak en yakın polis birimine ve ailenize kısa mesaj yoluyla olayı bildiriyor. Aracınızı kullanırken yorulur ya da uykunuz gelirse sizi sözlü olarak ikaz ediyor. Üçten fazla SMS uyarısı alırsanız motoru kapatıyor ve SMS ile gereken yerlere bilgi veriyor. Sürücü müdahaleye uğradığında bütün kapıları kapatıp, camları otomatik olarak kilitliyor ve motoru durduruyor.
42 yaşındaki elektrik mühendisi Yerdelen, `Konuşan Araba Funika Barış ` isimli projesine 1999 yılında başladığını, projesine merhum Vali Recep Yazıcıoğlu `nun destek verdiğini söylüyor. Valinin trafik kazası sonucu ölümü üzerine projeye destek bulamadığını ve çalışmalarını yarıda kestiğini anlatan Yerdelen, `Ben de `konuşan elbise` isimli projeye ağırlık verdim. Bu projeme Funika Holding yetkilileri destek verdi. Konuşan araba projemden de bahsettim ve bu proje için destek sözü aldım. Yetkililer, bu iş için bana bir araç tahsis ettiler. Geçtiğimiz hafta yine bir trafik kazasında yakın arkadaşım olan Barış Akarsu `yu kaybettim. Anısına sahip çıkabilmek için projeme Funika Barış adını verdim.` diyor.
Yerdelen, `Konuşan Araba Funika Barış ` ismiyle patentini aldığı projenin insan sağlığı yaşam destek sistemi ve güvenlik özelliklerini ihtiva ettiğini dile getiriyor. Mucit Yerdelen, `Ses entegre sistemi, uzaktan kumanda ile kontrol ediliyor. Sistemde, cep telefonu çiplerinin yanında elektro mekanik ve elektronik alıcılar yer alıyor.` diye konuşuyor.
Arabanın tüm dünya dillerini konuşabildiğini belirten Yerdelen şöyle devam ediyor: `Bu araç tüm dillerde konuşur. Çünkü araca tüm özelliklerini araç sahibi yüklüyor. Araç içerisine yer alan dört ayrı entegre kodlama tablosuna yetmiş beş ayrı kod verilebiliyor.` Yerdelen, mucit yarışmalarının Türkiye `deki icatları sergilemek ve çalmak için bir oyun olduğunu iddia ediyor.
(Zaman)
2007-07-22 09:59:03 Haber7